Meditatie voor jou?

Ben je druk in je hoofd, heb je spanning, zorgen of wil je een moment voor jezelf?

Een korte of lange meditatie is er in alle soorten en maten. Bij ons (MoveYourSoul), is het deel van de Yin Yoga les. Eigenlijk is Yin Yoga een meditatie in verschillende houdingen.

Hoe doe je dat?

  • Kies een geschikt moment, warme ruimte, want van stilzitten/liggen koel je af. Warme en makkelijk zittende kleding, zachte en vloeiende instrumentale muziek, natuurgeluiden of geen muziek, kussen voor enkels en zitvlak, tegen de muur als je een uur wilt zitten. Telefoon en andere stoorzenders uit de buurt.
  • Bepaal je doel en strategie: Hoe lang wil je mediteren? In het begin niet te hoge eisen stellen aan jezelf. Wat is je doel?  wil je loslaten? meer in contact komen met je emoties? blokkades ontdekken en opheffen? Meer rust in je hoofd? Gebruik je een opname voor geleide meditatie?
  • Kies een houding waarin je kunt ontspannen, op een stoel, op de grond, liggend, zittend… Dan sluit je je ogen.
  • Begin met het observeren van je ademahling, zonder deze te veranderen. Waar voel je de beweging?
  • Je in en uitademing gelijk maken qua lengte. Eventueel hierbij in gedachte tellen.
  • De ademhaling verdiepen. Tel de inademing en maak de uitademing 2-3 tellen langer.
  • Na x aantal ga je weer verder zonder te tellen en nu komt het: “LOSLATEN” op de uitademing. Fysiek: ga alle ledematen af. Ook je gezicht.
  • Tot slot: Mentaal loslaten. Mentaal loslaten is meestal het moeilijkste. Hiervoor gebruik ik Visualisaties. Deze kun je vinden op Youtube, ingesproken. Of…je bedenkt ze zelf. Je begint met je voor te stellen waar je zou willen zijn: in een herfstbos, op een strand, een bloementuin….je gaat op pad en laat je meevoeren in een dagdroom. Je kunt visualiseren dat je kleur in-ademt of dat de kleur via je hoofd naar binnenstroomt en via de tenen je lichaam verlaat. Daar kun je een gevoel aan koppelen zoals liefde, compassie. Het loslaten kun je visualiseren dmv zwarte kogeltjes die je lichaam verlaten. Deze zwarte materie vertegenwoordigen bv. angst, zorgen, boosheid, ziekte etc…
  • Als je hiermee klaar bent, blijf je rustig zitten, open voor wat er ook maar gebeurt. Gedachten die bij je opkomen hoeven niet vervelend te zijn. Kijk er naar alsof je naar een film kijkt. je houd afstand en laat je er niet door meeslepen. Kijk er naar zonder te oordelen. Maak je je zorgen? geef het de ruimte, laat het er even zijn. Wanneer gedachten dwangmatig worden en je er onrustig door word, kun je altijd je aandacht verleggen naar iets waar je rustig door word. Je ademhaling, de muziek ..
  • Eindig met een kopje thee en blijf nog even rustig zitten.

Succes

 

 

Leave a Comment