Zomer

en ondersteunende Yoga poses

Element Vuur: Hart en Dunne darm meridianen

Van alle seizoenen is de zomer het meest yang: de natuur is tot volle bloei gekomen, de dagen zijn lang en het is (meestal) warm.

De energie van de zomer is heel erg naar buiten gericht. Iedereen is letterlijk veel buiten, en we laten ons veel zien en horen.

Deze energie kan heel aanstekelijk zijn, maar het kan je soms ook vermoeien. Het is een tijd waarin je makkelijk wat oververhit of overprikkeld kan raken.

Voor de balans is het daarom goed om in deze periode ook regelmatig tijd te nemen voor rust, waarbij je de aandacht weer even naar binnen keert. Met een lekkere Yin-sessie bijvoorbeeld!

In dit blog vertel ik wat meer over de meridianen die volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bij de zomer horen: de Hart en Dunne Darm-meridiaan en deel ik een Yin-zomer-sessie!

Inhoud

 • Butterfly
 • Sphinx en Seal
 • Childs pose
 • Melting heart
 • Broken wings
 • Twist

Hart en Dunne Darm-meridiaan

De Hart- en Dunne Darm-meridiaan zijn gekoppeld aan het element vuur en aan de zomer.

De Hart-meridiaan begint bij je borstbeen en loopt via je oksel aan de binnenkant van je arm naar je pink. Wanneer de energie van de Hart-meridiaan goed stroomt, geef je ruimte aan compassie en vreugde.

De Dunne Darm meridiaan loopt vanaf je pink langs de zijkant/buitenkant van je arm richting je schouders, waar hij overheen zigzagt, met een vertakking richting het oor.

De Dunne Darm staat energetisch voor je vermogen om te kunnen scheiden; wat neem je tot je, wat laat je gaan.

Yin-sessie

Zoals hierboven beschreven is het in de zomer lekker om momenten van rust te pakken, om zo een tegenwicht te bieden aan de Yang-energie die zo overheersend is in deze periode.

En zoals in alle seizoenen is het altijd fijn om dan extra aandacht te besteden aan de meridianen die aan dit seizoen zijn gekoppeld, zodat je optimaal gebruik kan maken van de energetische kwaliteiten die hierbij horen.

In deze sessie doen we een serie houdingen waarbij we o.a. het borst- en hartgebied openen, de binnenkant van de armen strekken (Hart) en de buitenkant van de armen en de schouders strekken en ontspannen (Dunne Darm)

 

In de aarde zit het vuur van magma dat als het daglicht ziet lava wordt, de drager van vruchtbaarheid maar ook van vernieling.

Van alle elementen is vuur de meest beweeglijke en vluchtige. Om te kunnen bestaan heeft deze vorm van energie minstens twee van de andere elementen nodig. Een daarvan is lucht want zonder zuurstof zal niets branden. Maar ook water kan in de vorm van een brandbare vloeistof (zoals olie) zorgen voor het ontvlammen.

Aan de andere kant kunnen water en aarde er in grote hoeveelheden ook voor zorgen dat het vuur wordt gedoofd. Vuur werkt transformerend. Uiteindelijk na genoeg te zijn blootgesteld aan vuur of verzengende hitte keert alle materie tot stof en as terug. Ieder vuur dooft vroeg of laat uit.

Alles transformeert feitelijk naar een toestand die in volledige harmonie is met de elementen. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Vuur hoort bij het Zuiden en de zomer. De plaats van warmte.

In je lichaam is vuur; honger, dorst, het hele spijsverteringsstelsel. In de ayuverda “agni” genoemd. Agni betekent letterlijk “vuur” en dit element zorgt ervoor dat dingen, dus ook voedingsstoffen, omgezet, verbrand, verteerd of getransformeerd kunnen worden.

Vuur in balans

Vuur in balans maakt actief, creatief, enthousiast, gepassioneerd, assertief, wilskrachtig, zuiver, licht en verwarmend. Vuur in balans geeft het vermogen te creëren en te voltooien. Vuur verbindt man en vrouw door passie en zorgt ervoor dat ze sexueel in elkaar kunnen versmelten.

Te veel vuur

Mensen met teveel vuur zijn prikkelbaar en snel geïrriteerd. Kunnen onnadenkend uit hun slof schieten en impulsief reageren. Men kan moeilijk tegen zwijgen en stilte. Hierdoor praat men veel en is altijd in beweging. Men kan last hebben van hartkloppingen en slapeloosheid.

Te weinig vuur

Te weinig vuur kan resulteren in futloosheid en gebrek aan energie en inspiratie. Er is geen enthousiasme of plezier. Hierdoor kan er een neiging zijn tot depressiviteit. Denk hierbij aan burn-out (uitgeblust). Er gebeurt niets. Het leven kan een vicieuze cirkel worden zonder inzichten.

Vuur in asana

Van aarde, naar water. Van water naar vuur. Innerlijk vuur. De plek die in de buurt ligt van de zonnevlecht. Het 3e chakra gelegen tussen de navel en het laatste bot van de wervelkolom, boven de bijnieren. Psychologisch gezien is dit gebied gericht op zelfbepaling, het recht om te handelen. De (onbewuste) tegenkracht is schaamte. Het is de plek waar we vlinders voelen als we zenuwachtig zijn. Deze plek is het beginpunt van 72.000 nadi’s.

In dit gebied wordt de Wil geboren. Wil = bewust beheerste verandering. Ware wil vereist intense communicatie met jezelf, een groot vertrouwen in je eigen vrije wil en de moed om de consequenties van je handelen te aanvaarden. Veel mensen lopen daarom hier omheen en dat is ook waarom veel mensen weerstand voelen als het gaat om het trainen van de buikspieren. Vuur is kracht en kracht houdt verantwoordelijkheid in.

In Yoga is het vuurelement voelbaar in de lengte van het aannemen van een asana. Hierbij wordt aanspraak gedaan op je wilskracht.

Ook discipline houdt verband met dit element. Willen heeft echter meer effect dan moeten!

De houdingen waarbij we het warm krijgen maken aanspraak op het vuurelement in je. Omdat dit gebied ook de spijsvertering reguleert; hier wordt voedsel getransformeerd naar energie, zijn ook bij asana’s die hier op werken gerelateerd aan het vuurelement. Denk hierbij aan houdingen waarin een draaiing zit (torsies) of anders gezegd; zodra er een draaiing gedaan wordt in een asana wordt aanspraak gemaakt op het vuurelement.

Asana’s waarbij het vuurelement duidelijk voelbaar is, kunnen zijn:

 • Navasana (De Boot)
 • Dhanurasana (De Boog)
 • Ustrasana (De Kameel)
 • Salabhasana (De Sprinkhaan)

Yin Yoga poses

 • Melting heart
 • Backbend
 • Bridge pose met blok
 • Sphinx - Cobra
 • Rotaties

 

Nazomer

en ondersteunende Yoga poses

Element Aarde: Maag en Milt meridianen

De aarde vertegenwoordigt ons zwaartepunt. De dichtheid en de massa van de Aarde ondersteunen onze vaart en houden ons in de richting van het doel waar we naar toe willen. Wanneer de aarde te poreus is, erodeert de structuur die ons op onze plaats houdt, maar als hij te compact is, blijven we steken op dezelfde plek en zijn we niet in staat om te bewegen.

Voor de balans is het daarom belangrijk in deze periode je interieur te verwarmen, letterlijk en figuurlijk. De verwarming iets hoger. Eten van seizoen producten en deze verwarmen. Vermijd rauwkost, gekoeld en bevroren voedsel.  Omdat kou vochtigheid doet ontstaan. Geschikte producten zijn pompoen, wortelen, alle kool soorten, venkel, biet. Kersen, verwarmde appel en peren. Vermijd citrusfruit. Vertering van rauw voedsel is moeilijker en daarmee verzwak je de milt. Vermijd ook zoetigheid, pasta, melk, kaas en rijke sauzen gemaakt met boter of olie. Warme, droge kruiderijen (gember, peper, peterselie en kardemon) helpen om overtollig vocht en gas kwijt te raken.

 

Het aarde type, volgens de Chinese geneeskunde, is eerder mollig en peervormig, dan pezig en gespierd. Ze brengen eerder evenwichtigheid, duurzaamheid en aandacht in hun uitgebreide netwerk van relaties. Geobsedeerd  als een aarde type kan zijn, kan ze verstrikt raken in een web van details en complicaties. Ze gaan te ver in hun rol als bemiddelaar en zaakwaarnemer, waardoor wat eerst matigend was, bazig wordt en wat voedend was, opdringerig en over beschermend wordt. Gedachten, gevoelens, vloeistoffen en voedsel hopen zich op, slaan neer en stollen, in plaats van gesmeerd te circuleren.

 

 

 

Herfst en ondersteunende Yoga poses

Element Metaal: Long en Dikke Darm Meridiaan

Het thema van de Yin Yoga lessen in oktober en november Herfst en ondersteunende Yoga poses.

Inleiding

De herfst is een periode van verdorring en verval. Het is tijd om te elimineren wat overbodig is en alleen op te slaan wat nodig is voor de winter. Terwijl de bomen hun bladerdak afleggen, maken er dieren zich op voor hun winterslaap. Het leven vertraagt, zakt ineen. Met het najaar komt een gevoel van binnenhalen en opslaan. Vermengt met een gevoel van verlies wanneer het licht minder wordt en de lucht afkoelt. Yin neemt toe, Yang neemt af. Dit is opnieuw een periode van verandering. Maar als de Lente een uitbreidende tijd was van doorbreken en vermenigvuldigen, is de herfst een samentrekkende tijd van weer naar binnen gaan en afsterven. Hieruit volgt dat wij in deze periode fysiek (dikke darm) en mentaal moeten loslaten en tot ons nemen wat ons goed doet, longen (inademen).

Longen & dikke darm in de Taoïstische filosofie

Volgens de Taoïstische filosofie zijn de longen verantwoordelijk voor de bevochtiging van ons lichaam, al onze organen, dus ook de huid. De energie van de longen noemen we Chi. Deze Chi staat bekend als een defensieve Chi. Dit komt omdat de longen blootgesteld worden aan de buitenlucht.

Dit betekent dat de longen waakzaam moeten zijn, zij zorgen ervoor dat er niets schadelijks van buiten, (verder) het lichaam in komen.

De defensieve Chi wordt naar de huid gestuurd, om de afweer te ondersteunen. Ook de huid staat continue in contact met de buitenlucht. De kwaliteit van de long chi in het lichaam kan gezien worden aan de huid.

Het metaal element heeft een inwaardse Qi-beweging, zoals de inademing via de Long ook een inwaardse beweging is.

De dikke darm is gekoppeld aan de longen. De long chi beheerst de vloeistoffen in het lichaam, de dikke darm werkt het vocht naar buiten. De dikke darm gaat juist om loslaten (mentaal) en uitscheiden (fysiek).

Klachten bij onbalans in de Longen & Dikke Darm meridianen zijn:

 • Hoesten
 • Astma
 • Pijn in de borst
 • Voortdurend verdriet/bedroefdheid
 • Klachten in de mond/het gebit
 • Klachten aan de neus, hals of nek
 • Schouder klachten

Samengevat

Orgaan: Longen & Dikke darm
Zintuig: Neus
Element: Metaal
Gerelateerde emoties:
Uit balans: Verdriet/droefheid
In balans: Moed/Het kunnen zien en waarderen van de schoonheid van het leven.

 

Ben je uit balans en/of wil je in balans blijven? De stimulerende yoga poses kun je samen met ons ervaren in de Yin Yoga lessen. kijk op onze website voor het lesrooster

 

Dikke Darm meridiaan

Winter

en ondersteunende Yoga poses

Element Water: Blaas en Nier meridianen

Het thema van de Yin Yoga lessen in Januari en Februari en ondersteunende Yoga poses.

Inleiding

Het seizoen van het element Water is de winter. De bomen en planten hebben hun energie diep in hun wortels teruggetrokken. De natuur is in winterslaap. Ze wacht af, rust uit van het afgelopen jaar, bouwt krachten op voor een volgende cyclus. Dit is een voorbeeld voor de mens, die om gezondheid te conserveren, inspanning, activiteit, dient te balanceren met ontspanning, rust.

De energie van het Water element is naar binnen gekeerd, naar beneden. Het is maximaal yin. We bevinden ons in het zwarte vlak van het yin-yang-symbool. Het is winter. Er is minder zonlicht, meer duisternis, meer kou. Emoties gaan dieper het lichaam in. Trekken zich terug. Na het seizoen van het Water element begint de Vijf Elementen-cyclus opnieuw. Van ontluiken in het Hout, naar maximale groei in Vuur, naar balans in Aarde, naar verval in Metaal en weer naar terugtrekken via het Water.

Mystiek

Het Water element heeft een mystiek karakter. Het ligt in de diepte. In de duisternis. We kunnen slechts gissen naar de omvang, het begin en einde. Van alle elementen staat Water het dichtst bij de Tao, de universele soep waaruit het universum en dus ook wij mensen voortkomen.

Terugkeergarantie

Water gaat over leven dat ontstaat in de baarmoeder. Daar waar wij in stilte en zonder besef van onszelf of de buitenwereld ontstaan. Het gaat over de dood. De enige zekerheid in het leven. Een reis die we alleen afleggen. Bestemming Tao. Het grote water oversteken is zo’n zinsnede die kan duiden op het transformatieproces van leven naar dood. Maar ook omgekeerd. De Tao biedt immers terugkeergarantie. Energie gaat niet verloren. Het verandert alleen van vorm.

Vormloos

Als je het Water element beter wilt leren kennen, moet je kijken naar de eigenschappen van water. Water is vormloos. Het voegt zich naar de vorm die het vindt. In de Vijf Element-cyclus controleert Aarde het Water. De oevers van het land dammen het water in. Geven hierdoor vorm aan water. Zoals ook het lichaam een vorm biedt aan het water in ons lichaam.

Alles en niets

Water is flexibel. Kiest de kortste weg. Heeft geen eigen kleur. Weerspiegelt de kleuren uit zijn omgeving. Het heeft alles en niets in zich. Is neutraal. Water voedt ons als drank. We gebruiken water voor zuiveringsrituelen. Om zonden van ons af te spoelen. Om af te voeren wat we in de voorgaande metaal fase hebben losgelaten.

Verwoestend

Water kan ons koesteren met een heerlijk warm bad. Ons prikkelen als we zwemmen in de zee. Water heeft ook een donkere, vernietigende kant. Denk aan overstromingen en verdrinkingsdood. Water met tijd is een ijzersterke combinatie. Kan een rots doen slijten.

Merg

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is het element Water verbonden aan Nieren en Blaas. De nieren vormen de basis van onze energie. Ze conserveren de Jing, de oerenergie van de mens. Is je Jing verbruikt, dan zit je tijd op aarde er op. Komt de Tao weer in beeld. De Nieren voeden het Merg. Dit verklaart de relatie tussen Nieren, botten, tanden, gehoor en hoofdhaar. Is je Nier-energie uit balans, dan zie je dat aan wallen onder je ogen, ‘voortijdig’ grijs worden, dof en broos haar. Ook oorsuizen (tinnitus, lage tonen) hoort in dit rijtje thuis.

Geen zin in sex

Via de Jing zijn de Nieren  het domein van sexualiteit. Van reproductie. Geen zin in sex, impotentie, niet of juist te snelle ejaculatie,  verminderde fertiliteit, niet zwanger worden. Het zijn tekenen van een disbalans in de Nier-energie. Het kan ook dichter bij huis:  heb je rugklachten (met name boven de billen), ben je vaak moe aan het einde van de middag (na 16.00) of heb je ‘chronisch’ koude voeten? Ook dan kunnen je Nieren wel wat ondersteuning gebruiken.

Angst, de emotie van Water

De emotie bij het element Water is angst. Een fundamentele angst die in ieder van ons huist: ons oerinstinct dat ons beschermt in vlucht- of vechtsituaties. Angst behoedt ons, conserveert ons leven. Maar een teveel aan angst zal tegen ons werken met fobieën, paranoïde gedachten en wantrouwen. Dit kan uitmonden in zware depressieve gevoelens, afgesloten raken van de bron van het leven. Alsof je onder water leeft.

Ambitie

Als je water in balans is, ervaar je zelfvertrouwen, standvastigheid, doorzettingsvermogen. Je hebt een doel en richting in het leven. Je weet wat je wilt en koerst daar langzaam maar steevast op af. Gevoed door een gezonde ambitie. Jij werkt samen met het Water; biedt je lichaam en geest voldoende rust en reserveert energie voor de volgende fase in de Vijf Elementen-cyclus: het Hout, waarin de echte actie plaatsvindt.

Jij en het element Water

Wat kun je doen om je Water element te voeden?

 1. Het Water element voed je met rust. Dat is niet per se slapen. Rusten is ook een boek lezen, schrijven, introspectie, tijd met jezelf doorbrengen.
 2. Zoek het water op. Letterlijk. Ga naar de zee, het strand. Maak die wandeling of kijk gewoon naar de bewegingen van het water.
 3. Voeding: de zoute smaak voedt het Water element. Met name zelfgemaakte kippensoep, met merg uit de botten,  is een elixer voor de Nieren. Laat het zo lang mogelijk koken, zodat je het Merg (Jing) uit de kip kookt en consumeert. Ook vis en schelpdieren horen thuis bij dit element. Wil je echt met voeding je klachten verminderen, ga dan op zoek naar een TCM-voedingstherapeut.

Water voeden met Shiatsu

Shiatsu kan helpen om je Water element te voeden. Bijvoorbeeld door massage van sacrum, voeten en het gezicht/oor. Volgens de cycli van de Vijf Elementen kun je het water voeden via het element Metaal, long en dikke darm of via de Aarde (Maag en Milt). Shiatsu massage biedt je het moment van rust en eenheid, van één geheel zijn, dat zo mooi past in het ongrijpbare karakter van Water en de Tao.

Heb je interesse in een Shiatsu massage? Maak dan een afspraak met mij. Ben je nog niet toe aan een Shiatsu massage dan kun je zelf je Water voeden met een oor massage. Het kost niet veel tijd en je zult versteld staan van het effect.

Lichaam: botten, tanden, haren

Zintuig: oren

Yin Yoga poses

 • {liggende} Butterfly
 • Straddle
 • Happy Baby
 • Caterpillar
 • Wide knee childspose met twist
 • Sphinx en Seal

Lente

Leefstijl en ondersteunende Yoga poses

Element hout: lever en galblaas meridianen

De milde lever- en galblaas reiniging:
*Mix het sap van drie limoenen/citroenen met 2 eidooiers en 1 eetlepel olijfolie.
*Roer het met een houten lepel door elkaar, wij blenden het tot een romige drank.
*Drink dit in de ochtend voordat je iets eet of drinkt of ‘s avonds tenminste drie uur na een maaltijd. Een bijzonder goede stimulans voor je lever en galblaas.

6 tips om je lever en galblaas energie te doen stromen.
In mijn vorige post had ik het over het hout element. Wat het is en wat het met je
doet als het uit balans is. Maar alles leuk en aardig, wat doe je dan om het niet uit
balans te laten raken?

1. Beweeg
Het hout element (lever en galblaas meridiaan) zorgt voor een goede flow van je energie door het lichaam. Als de energie niet goed stroomt, word je stijf en minder flexibel van lichaam en geest. Bewegen is dan ook een heel goede manier om dit element te ondersteunen. Dit kan door yoga of gewoon fietsen of wandelen.

2. Rek en strek je zijkant.
De lever en galblaas meridiaan lopen aan de zijkant van je lichaam. De galblaas loopt vanaf je hoofd tot aan je 4e teen over de buitenkant van je lichaam (flanken, heupen, zijkant been). De lever meridiaan loopt van je grote teen over de binnenkant van je been, langs je liezen naar de borstkas onder de tepel.
Als je deze meridianen wilt activeren, kun je verschillende oefeningen doen.
Hieronder beschrijf ik twee oefeningen. Binnenkort volgen meer oefeningen in mijn blog. Voor alle oefeningen geldt: forceer niets, als je pijn voelt direct stoppen en indien je een aandoening of blessure hebt, overleg met je behandelaar of je deze oefeningen mag doen.

Oefening 1
Ga rechtop staan, met je knieën losjes - niet op slot. Je armen hangen langs je
lichaam en vanuit je taille en bovenlichaam ga je een draaibeweging maken naar rechts, beide armen zwaaien mee. Vervolgens draai je naar links. Telkens maak je een draaibeweging en zwaaien je armen mee. Je benen en heupen blijven naar voren wijzen.

Oefening 2
Ga rechtop zitten op de grond en spreid je benen, zo ver als dat nog comfortabel
voor je aanvoelt. Draai dan vanuit je taille naar je rechtervoet. Adem in en til je armen op. Adem uit en laat je romp en je armen zakken naar je rechtervoet of
onderbeen. Probeer bij elke ademhaling spanning los te laten , waardoor je iets meer naar de voet zal kunnen komen. Forceer niets, laat de ademhaling zijn werk doen. Na een paar ademhalingen, ga je weer rechtop zitten en herhaal je het aan de andere kant.

3. Reinig je lever.
De smaak zuur is volgens de TCM gekoppeld aan het hout element. Ook in de westerse filosofie wordt vaak aangeraden om wat citroen toe te voegen aan water om de lever te ondersteunen. Zuur helpt ontgiften. Dit kan door wat zuurdere smaken toe te voegen aan je eten of drinken.

4. Voeding die je beter kan vermijden Trans vetten (wat bijvoorbeeld in chips, koekjes, frituur en worst zit), frisdrank, alcohol en kant- en klaar maaltijden kan je beter vermijden of verminderen. De Lever moet namelijk alles voor ons opruimen…

5. Uit je emoties.

Als je je emoties voor je houdt en niet durft te uiten, kan dit ook stagnaties veroorzaken in je lichaam en je hout element. Bij het lang binnen vetten, kan dit omslaan in heftige boosheid of een depressie. Hoe vaker je emoties op een gezonde manier zal uiten, hoe meer je in balans komt.

6. Tijd nemen voor een massage om stagnaties op te heffen. Stagnatie kan letterlijk pijn gaan veroorzaken in ons lichaam. Shiatsu massage is heel geschikt om stagnaties op te heffen, zodat je zonder belemmeringen weer in beweging kunt komen.