Herfst en ondersteunende Yoga poses

Element Metaal: Long en Dikke Darm Meridiaan

Het thema van de Yin Yoga lessen in oktober en november: Herfst en ondersteunende Yoga poses.

Inleiding

De herfst is een periode van verdorring en verval. Het is tijd om te elimineren wat overbodig is en alleen op te slaan wat nodig is voor de winter. Terwijl de bomen hun bladerdak afleggen, maken er dieren zich op voor hun winterslaap. Het leven vertraagt, zakt ineen. Met het najaar komt een gevoel van binnenhalen en opslaan. Vermengt met een gevoel van verlies wanner het licht minder wordt en de lucht afkoelt. Yin neemt toe, Yang neemt af. Dit is opnieuw een periode van verandering. Maar als de Lente een uitbreidende tijd was van doorbreken en vermenigvuldigen, is de herfst een samentrekkende tijd van weer naar binnen gaan en afsterven. Hieruit volgt dat wij in deze periode fysiek (dikke darm) en mentaal moeten loslaten en tot ons nemen wat ons goed doet, longen (inademen).

Longen & dikke darm in de Taoïstische filosofie

Volgens de Taoïstische filosofie zijn de longen verantwoordelijk voor de bevochtiging van ons lichaam, al onze organen, dus ook de huid. De energie van de longen noemen we Chi. Deze Chi staat bekend als een defensieve Chi. Dit komt omdat de longen blootgesteld worden aan de buitenlucht.

Dit betekent dat de longen waakzaam moeten zijn, zij zorgen ervoor dat er niets schadelijks van buiten, (verder) het lichaam in komen.

De defensieve Chi wordt naar de huid gestuurd, om de afweer te ondersteunen. Ook de huid staat continue in contact met de buitenlucht. De kwaliteit van de long chi in het lichaam kan gezien worden aan de huid.

Het metaal element heeft een inwaardse Qi-beweging, zoals de inademing via de Long ook een inwaardse beweging is.

De dikke darm is gekoppeld aan de longen. De long chi beheerst de vloeistoffen in het lichaam, de dikke darm werkt het vocht naar buiten. De dikke darm gaat juist om loslaten (mentaal) en uitscheiden (fysiek).

Klachten bij onbalans in de Longen & Dikke Darm meridianen zijn:

  • Hoesten
  • Astma
  • Pijn in de borst
  • Voortdurend verdriet/bedroefdheid
  • Klachten in de mond/het gebit
  • Klachten aan de neus, hals of nek
  • Schouderklachten

Samengevat

Orgaan: Longen & Dikke darm
Zintuig: Neus
Element: Metaal
Gerelateerde emoties:
Uit balans: Verdriet/droefheid
In balans: Moed/Het kunnen zien en waarderen van de schoonheid van het leven.

 

Ben je uit balans en/of wil je in balans blijven? De stimulerende yoga poses kun je samen met ons ervaren in de Yin Yoga lessen. kijk op onze website voor het lesrooster

 

Dikke Darm meridiaan